Krumhorn

Vores alt krumhorn spænder tonalt over en none fra F til G. Vi har selv bygget det færdig ud fra et halvfabrikata 'kit' fra The Early Music Shop i England. Det kan anbefales, hvis man vel at mærke kan ruste sig med en del tålmodighed og ikke har alt for mange tommelfingre. Krumhornet er lavet af ahorn-træ.

Loriman Pibe

Vores Loriman Pibe stemmer som et alt krumhorm og spænder tonalt over en none fra F til G. Vi har bygget den ud fra et 'kit' fra The Early Music Shop i England. Den er af rosentræ. Den minder både af udseende og klang en del om en instrumentet med navnet 'Cornamuse'.

Chalumeau

Populært kendt som 'middelalderklarinet', skønt det må siges at være lidt af en tilsnigelse, da de første dokumenterede forekomster af den er fra 1600-tallet. Til forskel fra moderne klarinetter har den ingen klapper og er noget kortere, men har en umiskendelig klarinet-klang. Vi har købt vores af Hans Christian Molbech fra Almune, men hvor han har den fra fortaber sig i det uvisse.

Blokfloejter

Der benyttes et bredt udvalg af blokfløjter i forskellige størrelser. Tenor, alt, sopran, sopranino m.fl. De har været i Anne-Gerdas besiddelse siden Arilds tid, og deres oprindelse fortaber sig i det uvisse ;-)

Virdung

Virdung-fløjten er en historisk fløjte fra middelalderen og Anne-Gerdas seneste nyanskaffelse. Den er fremstillet af harpestrengen.dk på Møn.

Trompet

Naturtone-trompet i G uden ventiler. Mest velegnet til indledende fanfarer. Dette eksemplar stammer faktisk fra en meget lille musikbutik i Nordkorea.

Mandola

Mandolaen er en alt-mandolin, og strengene stemmes i par som en bratsch, C-G-D-A. Vores mandola er købt i Thomann.de.

Drejelire

Diatonisk drejelire med 3 strenge, 2 droner og een melodi-streng, som var det almindeligste i middelalderen. Først i renæssancen indførtes flere strenge, droner såvel som melodi og kromatisk tastatur. Denne drejelire har fået forærende af ungernes musiklærer Hugo Nørgård, men den er oprindelig bygget om til drejelire (fra en fidel, gætter vi på) af Hans-Henrik Widerquist, Tåstrup Fidel- og Lirebyggeri, 1973, fremgår det af en mærkat inde i kroppen.

Grodda-lire

Denne drejelire er vores seneste nyanskaffelse. Den er håndbygget hos harpestrengen.dk på Møn og er en drøm at spille på.

Den baseret på et svensk forbillede fra spillemands-slægten Grodda i 1700-tallet, og har også en melodistreng og 2 droner, hvoraf den ene med 'snerre-mekanisme', som kan bruges som et rytmisk element ved at variere drejehastigheden. Den har desuden kromatisk tastatur, hvilket i høj grad øger dens anvendelighed i sammenspil-sammenhæng. Grundstemningen er D på den dybe dronestreng, A på snerrestrengen og C på melodistrengen. Snerrestrengen kan dog med et snuptag nedstemmes til G, hvis det er mere bekvemt i en given toneart.

Rebec

Vores sopran-rebec er 3-strenget og stemmes som en violins 3 tyndeste strenge D-A-E. Den er færdigbygget ud fra et 'kit' fra The Early Music Shop i England. Den holdes som regel på underarmen med støtte på overarmen, men ses også håndteret lodret som en cello eller viola da gampa.

Vi har også anskaffet os hele 2 alt-rebec'er. Den ene er ligesom sopran-rabec'en samlet som et 'kit' fra The Early Music Shop - den anden har vi byttet os til i middelalder-miljøet, og færdiggjort selv.

Ligesom sopran-rebec'en er den tre-stenget og stemmer som en violins dybeste strenge G-D-A.

Oktav-mandolin

Oktav-mandolinen minder på mange måder om en irsk bouzuki, og stemmes som navnet antyder som en mandolin, men en oktav under, altså med strengene stemt i par G-D-A-E. Vores eksemplar er købt i thomann.de.

Psalterium

Et psalterium er en slags harpe, diatonisk opstemt i 3 oktaver. Man spiller på den med en fjer eller et plektrum - enten siddende med instrumentet liggende i skødet foran sig - eller stående med armene omkring den, med spidsen nedad. Også dette instrument har vi bygget som et 'kit' fra The Early Music Shop.

Den er ikke særlig højlydt, så den egner sig mere til lyrisk solospil end sammenspil.

Trommer

Vi har middelalder-trommer i 3 størrelser, stor (13,5 x 13,5 tommer), mellem (10 x 11 tommer) og lille (6 x 9 tommer), som alle 3 er hjemme-byggede ud fra et 'kit' fra The Early Music Shop i England. De indgår som en særdeles vigtig faktor i vores middelalder-musik. 

Rammetromme og tambourin

Middelalder-rammetrommen, også kendt som en 'Tabor', brugtes ofte sammen med en en-hånds blokfløjte, så een musikant kunne spille på begge instrumenter samtidigt, og dermed akkompagnere sig selv. Tambourinen var et ofte anvendt tilbehør til en danse-optræden. Vores tabor og tambourin er begge fra The Early Music Shop i England, men er for en sjælden gangs skyld købt helt færdigsamlede.

Bjaelder og finger-cymbals.

Bjælder benyttes ofte, bundet på bånd, og viklet om fødder eller håndled, som et rytmisk element, der kan aktiveres sammen med afspilningen af et andet instrument. Finger-cymbals (eller -bækkener) kræver dog som minimum den ene hånd fri. Begge dele er fine til at understrege rytmen i en dans.